Shockwave behandling af springerknæ

Når vi laver behandler springerknæ i klinikken, bruger vi først og fremmest den kliniske undersøgelse, som udgangspunkt for behandlingen. Det støttes af ultralydsscanning, for at se om der er en inflammation omkring senefæstet på knoglen, eller tilstanden skyldes at den store knæstrækker er alt for stram, og derved forudsager problemet.

Ved behandling af springerknæ, har vi valgt at bruge fokuseret shockwave og radierende shockwave, alt efter den udløsende årsag.  Det skal give en forudsætning for, at effektiv træning kan udføres grundet et mindsket smertebillede. Den fokuseres shockwave går ind og bekæmper den inflamation der er omkring senefæstet. Samtidig stimulere det cellerne til dannelsen af nye collagene fibre, som vores bindevæv er bygget op af.  Disse faktorer er alle med til at fremskynde den naturlige helingsproces og effektivisere genoptræningsprocessen.

Den radierende shockwave bruges til at løsnes op i muskulaturen i låret, så at stramme muskler ikke skaber en øget fiktion mellem sene og knogle. Allerede efter den første behandling vil du mærke en reducering i smertebilledet. Har smerterne været tilstede gennem en længere periode, har vi også mulighed for at bruge forskellige støttebind.

Hvis du kommer hurtigt efter du får symptomerne, vil de fleste kunne blive hjulpet til et tilfredsstilende resultat med et sted mellem 3-5 behandlinger. Behandlingen står ikke alene, og træning er som nævnt en vigtig forudsætning for et godt forløb.

Du kan booke direkte ind til behandling via vores online system herunder, eller du kan ringe på 41400858 for at tale med en behandler omkring din problemstilling, så guider vi dig til den bedste løsning.Online booking

Træning af springerknæ

Den måde en sene er bygget op på, gør at ved alle seneskader, så skal man inkludere træning for at mindske påvirkningen af tilstanden. De små fibre er retningsbestemte og skal påvirkes med belastning, for at beholde den normale struktur og funktion. Det betyder at man ved et springerknæ, skal lave øvelser, som stimulere dette. Det kan være øvelser som squat, lunges og andre øvelser som strækker og bøjer knæet. Her handler det så om at øge progression og få en fast rytme i træningen. Hvis man effektivt vil af med sit springerknæ, skal man forvente et træningsforløb på minimum 12 uger. Vi guider dig i hvad og hvordan du skal gøre, inden du forlader klinikken.

Hvad er et springerknæ

Et springerknæ er en betændelse i senen omkring knæskallen (tendinopati), som er et resultat af overbelastning af flere former. Tilstanden er ikke usædvanlig og den kommer typisk i forbindelse med sportsaktiviteter med mange hop, som vil kunne skabe forandringer i senen lige under knæskallen. Dette vil kunne fremprovokere smerter og mindske evnen til den pågældende sportsaktivitet. Særligt sportgrene som basketball, fodbold, volleyball, badminton er særligt udsatte, men også løbere og dansere har risikoen.

Prognosen er god ved de mildere grader, hvor traditionel behandling ofte har effekt. Det kan være behandling med shockwave, laser eller medicin. Men en af de vigtigste faktorer i behandlingen af en seneskade i knæet, eller andre steder i kroppen er specifik styrketræning. Hvis ikke der vægtbelastes på en sene, så vil fiberretningen blive ustruktureret. Dette vil gøre at funktionen i senen nedsættes, og den ikke vil virke optimalt.

Hvad skyldes et springerknæ

Den store knæstrækkemuskel på forsiden af låret, er fæstet til øverste kant på knæskallen, ved hjælp af en stærk sene. Denne sene fortsætter fra den nederste kant af knæskallen og fæster på et knoglefremspring øverst på skinnebenet. Dette gør at der er en sammenhæng mellem musklerne i lårets tilstand, og senen på undersiden af knæskallen. Dette gør også at behandling heraf skal gribes holistisk an.

Tendinopati betyder, at senen er ramt af en tilstand af sygdom. Det kan ofte være senebetændelse, og patellartendinopati betyder irritation/betændelse i knæskalssenen. Dette kaldes også “jumper’s knee” på engelsk.

Schlatterknæ / Slatterknæ Shockwave

Sidder betændelsen derimod på fæstet til skinnebenet, så vil det kaldes for et schlatterknæ / slatterknæ. Denne lidelse rammer typisk unge i deres vækstfase i deres teennageår. Udløsningsfaktoreren er det samme som ved springerknæet, men symptomerne er anderledes. Her er diagnosen let at stille da det er meget karakteristisk, da smerten er meget centreret og der kommer en bule ved fæstet på skinnebenet. Dette vil også ses tydligt ved en scanning. Behandlingsmæssigt vil reduktion i smertegivende aktivitet være det første skridt og det vil gå i sig selv inden for 6-18 måneder. Sker det i forbindelse med elitesport er der mulighed for at kunne behandle på samme måde som ved et springerknæ.

Michael Strøm Administrator
Sportsterapeut , MS Insight

Michael Strøm Specialer: Erektil dysfunktion, Shockwave, Laser behandling, Ultralydsscanning, medlem af The International Society for Sexual Medicine (ISSM) 

follow me
Skriv til mig

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg vender tilbage til dig snarest!

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg kontakter dig hurtigst muligt!