Behandling af hjernerystelse

Har du været udsat for en hjernerystelse og har behov for hjælp?

Så har vi hos Klinik MS Insight en fysioterapeut der er specialiseret i hjernerystelser og sportshjernerystelser.

Behandlingen af en hjernerystelse deles typisk op i flere faser, alt efter hvor længe der er symptomer, det er her vi hjælper dig på rette vej.
Dog anbefales det fra DIF, at man ser tiden an de første par dage efter skaden er sket. Det betyder at man afholder sig fra al aktivitet som kan forværrer symptomerne, men ellers forsøger at leve sit liv så normalt som muligt. Hvis symptomerne ikke er faldet til ro inden 48 timer, anbefales det at man tager kontakt til egen læge, og derefter finder en sportsfysioterapeut med interesse og viden på området.

Du kan booke direkte ind til behandling via vores online system herunder, eller du kan ringe på 4140 0858 for at tale med en behandler omkring din problemstilling, så guider vi dig til den bedste løsning.
Online booking

Klinikkens specialist i hjernerystelser

Andreas gennemgået den nødvendige uddannelse for at kunne varetage genoptræningen af atleter og personer med hjernerystelser. Ud over de forskellige uddannelser inden for området, har han en stor mængde praktisk erfaringen med håndteringen af hjernerystelser. Siden 2013 har han være fysioterapeut i Copenhagen Towers, en amerikansk fodboldklub der gennem de sidste mange år, der har markeret sig både nationalt og internationalt. I den rolle har han foranstaltet genoptræning af de mange spillere, der hvert år rammes af hjernerystelser.

I klinikken arbejder vi uden for sygesikringen, hvilket betyder at du ikke behøver en henvisning for at kunne opstarte et forløb hos en sportsfysioterapeut på klinikken. Vi anbefaler dog at du holder din egen læge orienteret om forløbet.

Genoptræning efter hjernerystelse

Et genoptræningsforløb efter en hjernerystelse vil normalt bestå af en langsom progression af aktivitet og øvelser, hvor man langsomt bygger mere og mere på, hele tiden med fokus på ikke at forværre symptomerne. Rent metaforiske består forløbet at en trappe hvor hvert trin man taget op, repræsenterer en øgning i belastningsniveau.

Som udgangspunkt bliver man minimum 24 timer på hvert trin og hvis der ikke opstår forværring i symptomerne, kan man tage det næste skridt op. De fleste voksne oplevet at være tilbage til deres sport på samme niveau i løbet af ca. 14 dage, mens tallet for børn og unge er ca. 4 uger. Forløbet kan dog variere meget fra person til person, og alt efter hvor alvorlig hjernerystelsen har været, hvilket betyder at man også jævnligt ser forløb der trækker ud og varer længere end det forventede. Dette er helt normalt og, i sig selv, ikke grund til yderligere bekymring.

Behandling af følgesymptomerne efter en sportshjernerystelse

Når man får en hjernerystelse er det helt normalt at der følger andre symptomer med, ud over selve hjernerystelsen. Der ses ofte problemer med spændinger i muskulaturen i nakke og ryg, samt nedsat styrke og kontrol af muskulaturen, specielt i overkroppen. Alle disse ting er noget der kan behandles sideløbende med den ”almene” genoptræning. Det gøres med det specifikke formål at mindske generne mest muligt, og gøre hele genoptræningsforløbet så overskueligt som muligt.

På klinikken benytter vi mange forskellige metoder til at adressere disse symptomer. Træning og øvelser, manuel behandling af muskulaturen, samt Laser- og Shockwavebehandling. Disse er alle behandlingsformer som du vil kunne møde på klinikken.

Hvad er en hjernerystelse?

Hjernerystelser har inden for de seneste par år fået mere og mere opmærksomhed i både sportsverdenen og medierne. Her hører vi ofte om de værste tilfælde hvor hjernerystelsen har haft en katastrofal indvirkning på udøverens mulighed for at dyrke sin sport og, i mange tilfælde, også på deres daglige liv derhjemme. Der bliver dog sjældent brugt ret meget tid på at forklare hvad en hjernerystelse rent faktisk er, hvordan den opstår og hvilke behandlingsmuligheder der er når skaden er sket.

En hjernerystelse opstår når hjerne kolliderer med indersiden af kraniet, hvilket grundlæggende kan ske på en af to forskellige måder, eller en kombination af de to. Den første måde er hvis hovedet udsættes en kraftig acceleration, hvilket f.eks. kan ske ved et slag mod kæben, hovedet eller kroppen. Den anden måde er hvis hovedet udsættes for en kraftig decceleration (en brat opbremsning), hvilket f.eks. sker når man falder og slår hovedet ned i jorden. Kombinationen af de to bevægelser er noget der f.eks. ses ved trafikulykker hvor kroppen er spændt fast og hovedet skiftevis bliver kastet frem og tilbage.
I forbindelse med sport kan en hjernerystelse opstå på en masse forskellige måder; en fodboldspiller der laver et hovedstød eller for en albue i hovedet, en håndboldmålmand der bliver ramt at bolden i ansigtet, en kampsportsudøver der bliver slået eller sparket, en amerikansk fodboldspiller det bliver tacklet hårdt og kastet ned i jorden. Selvom disse mekanismer kan lyde meget voldsomme, gælder det dog generelt, at størstedelen af de hjernerystelser der opstår i forbindelse med sport, er mildere end dem der f.eks. ses ved trafik- eller arbejdsulykker.

Skriv til mig

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg vender tilbage til dig snarest!

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg kontakter dig hurtigst muligt!