Hvad er laserterapi

Laser terapi er brugen af specifikke bølgelænger af infrarødt og nær-infrarødt lys til at stimulere kroppens naturlige processer. Effekten fra laser hurtigere helingstider, reduktion af smerte, forbedret og øget cirkulation og mindsket hævelse. Teknologien har været fremme siden siden 1970’erne og de første level-4 lasere kom i 2003, og har i de sidste 10 år været brugt bredt i Europa. Effekten i vævet sker via en fotokemisk og fototermisk påvirkning, som stimulere forskellige processer i kroppens celler. Hvis du vil læse om hvordan vi kan hjælpe dig, så tryk her

Hvilken type af terapeutisk laser giver bedst effekt?

Hvis man skal groft skal dele de forskellige terapeutiske lasere op, så er der type IIIb og Level4.

En level IIIb laser levere et poweroutput på op til 500mw, hvor at en level 4 laser levere over 500mw. De level 4 lasere som findes i klinikken, leverer 15.000 til 26.200 mw, eller omregnet mellem 15 til 26 Watt. Det er også det man typisk ser i forhold til effektive level-4 laser på markedet. Evnen til at kunne levere en høj energi (watt) er også et udtryk for, i hvor høj grad at det er muligt at levere en terapeutisk effekt i dybden af vævet, og ikke blot i overfladen.

Hvilken betydning har bølgelængder i laserterapi?

Bølgelængder

Bølgelængder er med til at bestemme den terapeutiske laser evne til at kunne penetrerer i dybden. Det afgør også hvilke specifikke chromophores (lys-påvirkelige processer) som er med til at stimulere den fotokemiske reaktion i cellerne. Derfor er det en fordel at blive behandlet med en laser, som har mere end en bølgelængde. En bølgemængde er et udtryk for hvor på det elektromagnetiske spektrum det ligger og er beskrevet i nanometer(nm).

650nm Stimulerer overflade heling

Overflade heling

Når man stimulerer et område med 650nm, er det en bølgelængde som melanin i vores hud absorbere meget effektivt. Det sikre at energien vil blive leveret effektivt, i et stort område i de overfladiske strukturer i vævet. Grundet laserlyset har en evne til at reducere bakterievækst og øge cellevækst, kan det give flotte resultater i forbindelse med sårheling og bearbejdning af arvæv.

810nm øger ATP produktionen

ATP produktion

De enzymer som styrer hvor effektivt en celle omdanner ilt molekylerne til energi (ATP) har den højste absorberingsevne ved 810 nm. Uanset enzymets molekylære stadie, vil det ændre karakter, når det bliver påvirket med et foton fra laserlyset. Denne proces er med til at øge cellernes energiproduktion.

915nm Øger levering af oxygen (Ilt)

Oxygenlevering

Jo hurtigere at ilt bliver leveret fra lungerne til blodet, jo hurtigere har cellerne nyt brændstof til at lave sine kemiske processer. Bølgelængden 915nm er der hvor at hæmoglobin (de røde blodlegmer) absorbering peaker. Så ved at stimulere det, vil mere ilt blive frigivet til cellerne.

980 nm øger cirkulationen

Øget cirkulation

Vandet som er i blodet er med til at transportere ilt rundt til cellerne og fjerne affaldsstoffer. Når vi stimulere med 980nm, så vil den energi der kommer fra laserlyset blive konverteret til varme, som øger temperaturen på celleniveau. Det er med til at øge microcirkulationen og speede processerne op. Hvilket også er med til at gøre at 980nm kan være en god bølgelængde at bruge til forstuvninger og væskeophobninger.

Hvis du gerne vil nørde rigtigt meget ned i detaljerne omkring hvilke processer vi sætter igang. Så har vi beskrevet det lidt mere dybdegående her.

Hvad betyder power (watt)

Power

På samme måde som bølgelængder bestemmer den dybde og penetrations evne som laseren har, så bestemmer antallet af Watts energimætningen i den ønskede dybde.
Power (Watts) er antallet af fotoner som stråling kan levere per tidsenhed. Den afsatte energi som måles i joule, er en ophobning af disse fotoner over tid. Så for at kunne levere effektiv energi i dybden, så er vi nød til at kunne levere et højere antal watt i overfladen, for at energien ikke går tabt for tidligt i behandlingen. Energien måles i 1 watt= 1 joule pr 1 sekund.

Samtidig har antal af watt, også en indvirkning i forhold til behandlingstiden i den pågældende situation. Se eksemplet herunder

1 Watt Laser : 40 sekunder om at levere 10 Joules til 4 cm dybde

4 Watt Laser : 10 sekunder om at levere 40 Joules til 4 cm dybde

Så jo højere watt, jo hurtigere vil vi være i stand til at levere energi i dybden af vævet.

Hvad betyder forskellige frekvenser?

Frekvenser og væv

Flere studier har vist at pulserende frekvenser giver forskellige fysiologiske effekter på cellerne i forskellige vævstyper. Derfor bruger laserne i klinikken både en kontinuerlig levering (CW) af energien og forskellige pulserende frekvenser i behandlingen, for at give det optimale udbytte for de enkelte vævstyper. Med de pulserende frekvenser arbejder vi fra 1Hz til 20.000 Hz. hvilket giver de bedste muligheder for effekt.

Eksempelvis er lave hz bedst til knogleheling, højre hz er bedst til muskler og sener. CW er rigtigt godt til at kickstarte heling og øge cirkulation.

Kontraindikationer:

Vi behandler ikke ved Graviditet, aktiv cancer/tumor, over skjoldbruskkirtlen eller i øjnene.

Michael Strøm Administrator
Sportsterapeut , MS Insight

Michael Strøm Specialer: Erektil dysfunktion, Shockwave, Laser behandling, Ultralydsscanning, medlem af The International Society for Sexual Medicine (ISSM) 

follow me
Skriv til mig

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg vender tilbage til dig snarest!

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg kontakter dig hurtigst muligt!