Fysiologien bag laserbehandling

Laserterapi

Vi tilbyder effektiv laserbehandling til akutte og kroniske skader i kroppen med fokus på at øge din livskvalitet og funktion, reducerer dine smerter, sikkert og effektivt uden bivirkninger.

Bliv klogere på laserbehandling i klinikken

Laser terapi er brugen af specifikke bølgelænger af infrarødt og nær-infrarødt lys til at stimulere kroppens naturlige processer. Effekten fra laser hurtigere helingstider, reduktion af smerte, forbedret og øget cirkulation og mindsket hævelse. Teknologien har været fremme siden siden 1970’erne og de første level-4 lasere kom i 2003, og har i de sidste 10 år været brugt bredt i Europa. Effekten i vævet sker via en fotokemisk og fototermisk påvirkning, som stimulere forskellige processer i kroppens celler.

level 4 laser sums

Hvilke faktorer spiller ind ved laserbehandling?


Hvis man skal groft skal dele de forskellige terapeutiske lasere op, så er der type IIIb og Level4.

En level IIIb laser levere et poweroutput på op til 500mw, hvor at en level 4 laser levere over 500mw. Den Summus level 4 lasere som findes i klinikken, leverer 1 26.200 mw, eller omregnet 26 Watt. Det er også det man typisk ser i forhold til effektive level-4 laser på markedet. Evnen til at kunne levere en høj energi (watt) er også et udtryk for, i hvor høj grad at det er muligt at levere en terapeutisk effekt i dybden af vævet, og ikke blot i overfladen. Dette gør at man med en level 4 laser, kan nå op til 8 cm effektivt ind i vævet, imod de ca 1 cm med en level 3b

Laserens lys bliver dannet på flere måder og med forskellige typer af dioder. Det som er afgørende for effekten af laserlyset, er opbygningen og brugen af den rette diode. De apparater som bruges til behandling klassificeres i level 3b og level 4. I klinikken bruger vi laser dioder og ikke LED-laser

Bølgelængder er med til at bestemme den terapeutiske laser evne til at kunne penetrerer i dybden. Det afgør også hvilke specifikke chromophores (lys-påvirkelige processer) som er med til at stimulere den fotokemiske reaktion i cellerne. Derfor er det en fordel at blive behandlet med en laser, som har mere end en bølgelængde. En bølgemængde er et udtryk for hvor på det elektromagnetiske spektrum det ligger og er beskrevet i nanometer(nm). Det er også med til at afgører hvilke processer en given bølgelængde stimulere mest

 • 650nm Stimulerer overflade heling Når man stimulerer et område med 650nm, er det en bølgelængde som melanin i vores hud absorbere meget effektivt. Det sikre at energien vil blive leveret effektivt, i et stort område i de overfladiske strukturer i vævet. Grundet laserlyset har en evne til at reducere bakterievækst og øge cellevækst, kan det give flotte resultater i forbindelse med sårheling og bearbejdning af arvæv.
 • 810nm øger ATP produktionen De enzymer som styrer hvor effektivt en celle omdanner ilt molekylerne til energi (ATP) har den højste absorberingsevne ved 810 nm. Uanset enzymets molekylære stadie, vil det ændre karakter, når det bliver påvirket med et foton fra laserlyset. Denne proces er med til at øge cellernes energiproduktion.
 • 915nm Øger levering af oxygen (Ilt) Jo hurtigere at ilt bliver leveret fra lungerne til blodet, jo hurtigere har cellerne nyt brændstof til at lave sine kemiske processer. Bølgelængden 915nm er der hvor at hæmoglobin (de røde blodlegmer) absorbering peaker. Så ved at stimulere det, vil mere ilt blive frigivet til cellerne.
 • 980 nm øger cirkulationenVandet som er i blodet er med til at transportere ilt rundt til cellerne og fjerne affaldsstoffer. Når vi stimulere med 980nm, så vil den energi der kommer fra laserlyset blive konverteret til varme, som øger temperaturen på celleniveau. Det er med til at øge microcirkulationen og speede processerne op. Hvilket også er med til at gøre at 980nm kan være en god bølgelængde at bruge til forstuvninger og væskeophobninger.

På samme måde som bølgelængder bestemmer den dybde og penetrations evne som laseren har, så bestemmer antallet af Watts energimætningen i den ønskede dybde.
Power (Watts) er antallet af fotoner som stråling kan levere per tidsenhed. Den afsatte energi som måles i joule, er en ophobning af disse fotoner over tid. Så for at kunne levere effektiv energi i dybden, så er vi nød til at kunne levere et højere antal watt i overfladen, for at energien ikke går tabt for tidligt i behandlingen. Energien måles i 1 watt= 1 joule pr 1 sekund.

Samtidig har antal af watt, også en indvirkning i forhold til behandlingstiden i den pågældende situation. Se eksemplet herunder

1 Watt Laser : 40 sekunder om at levere 10 Joules til 4 cm dybde

4 Watt Laser : 10 sekunder om at levere 40 Joules til 4 cm dybde

Så jo højere watt, jo hurtigere vil vi være i stand til at levere energi i dybden af vævet.

Flere studier har vist at pulserende frekvenser giver forskellige fysiologiske effekter på cellerne i forskellige vævstyper. Derfor bruger laserne i klinikken både en kontinuerlig levering (CW) af energien og forskellige pulserende frekvenser i behandlingen, for at give det optimale udbytte for de enkelte vævstyper. Med de pulserende frekvenser arbejder vi fra 1Hz til 20.000 Hz. hvilket giver de bedste muligheder for effekt.

Eksempelvis er lave hz bedst til knogleheling, højre hz er bedst til muskler og sener. CW er rigtigt godt til at kickstarte heling og øge cirkulation.

 • Forøget leukocytaktivitet: Hvide blodlegemer er en del af kroppens immunsystem, og dette medfører acceleration af vævsreparation og nedsætter smerteniveauet.
 • Forøget makrofagaktivitet: Dette er en slags hvide blodlegemer, de første celler på infektionsstedet. Makrofager er en vigtig mekanisme, der anvendes af immunsystemet til at fjerne patogener og skadelige stoffer for kroppen
 • Forøget neovaskularisering: Hvilket resulterere i vækst af nye små blodkar.
 • Forøget fibroblast aktivitet: Dette er de mest almindelige celler inden for bindevævsproduktion, og dette øger vævsreparationen hurtigere.
 • Keratinocytproliferation: Dette er epidermis celler, hvilket resulterer i nedsat helingstid for huden og tidlig epitelisering, dannelse af sårskorpe.
 • Forøget tensil styrke i vævet: Dette hjælper med at forhindre re-skade efter endt behandlingsforløb

 • Normalisering af ionkanal: Ionkanaler er integrerede membranproteiner, der tillader ioner( forskellige stoffer) at passere ind og ud af cellerne. Disse ionkanaler er kritiske for normal cellefunktion.
 • Stigning i beta-endorfiner: Dette er endogene smertelindrende hormoner, som resulterer i reduceret smerteopfattelse.
 • Forøget nitrogenoxidproduktion: Dette er et af de vigtigste molekyler for blodkarets sundhed og er en vasodilatator. Den spiller en rolle i mange biologiske processer både inde- og udenfor cellerne, hvor at det hjælper med at reducerer smerter.
 • Sænkede Bradykinin niveauer: Reducerede niveauer som resulterer i mindre smerte.
 • Blokeret de-polarisering af C-fiber: Dette kan påvirke skader på nervefibre, der forårsager neuropatiske smerter.
 • Normalisering af cellens mebrampotentiale: Hvilket er med til at reducere smerter
 • Øget frigivelse af acetylcholin: En væsentligt neurotransmitter.
 • Axonal spiring og regenerering af nerveceller. Dette kan hjælpe med gendannelse af funktioner ved beskadiget nervevæv.

Vi behandler ikke ved

 • Graviditet,
 • Aktiv cancer/tumor,
 • Skjoldbruskkirtlen
 • I øjnene.

Skal vi kontakte dig?