Behandling af forstrækning

Få hjælp med laserbehandling

En forstrækning eller fibersprængning er ikke ensbetydende med at det skal tage lang tid

I det øjeblik du får en fibersprængning eller forstrækning, skal der sættes hurtigt ind med en kombination af laserbehandling og shockwave. På den måde kommer du hurtigst muligt tilbage til din sport.

Grundet at tilstanden kan være let at forveksle med en forstrækning, så bruger vi avanceret ultralydsscanning i undersøgelsen når du kommer ind første gang. Det gør vi for at kunne præcisere hvor skaden er, samt at at se omfanget heraf. Det er vigtigt at vide om det er en delvis eller fuld overrivning af en muskel, når vi iværksætter behandlingen.

Når vi ultralydsscanner, har vi mulighed for at se aktiviteten af flow / blødning omkring skaden. Ultralydsscanning er en del af undersøgelsen og giver ikke en merpris for dig som klient. Ved brug af laserbehandling speeder vi helingen op. Ved brug af shockwave løsner vi vævet og reducere mængden af stift arvæv.

Forstrækning eller fibersprængning

Klient udtalelser

FAQ om forstrækninger


Med laserbehandling af en fibersprængning, kan vi med laserens forskellige bølgelængder gå ind at stimulere følgende i vævet:

  • 650-nm Stimulerer overflade heling
  • 810-nm Stimulerer og øger ATP produktionen i cellerne
  • 915-nm Stimulerer til en mere effektiv frigivelse af ilt til cellerne
  • 980-nm Stimulerer til en øget blodcirkulation

Særligt evnen til at øge blodcirkulationen og stimulere cellernes helingsproces og smertedæmpe, er noget vi vægter højt i behandling af en fibersprængning. Behandling med laser er smertefrit og uden bivirkninger. De celler som allerde har gang i en helingsproces, vil få tilført energi udefra. Hvilket gør at kroppens naturlige heling styrkes og accelereres. Samtidig vil vi bruge kinesiotape til at aflaste området, samt forlænge effekten af laserbehandling.

Da skaden kommer af en overbelastning som fører til et akut traume, vil et behandlingsforløb med laserterapi strække sig over 1-6 uger, alt efter hvor hurtigt musklen responderer på laserbehandlingen. Intervallet mellem behandlingerne vil være omkring 1 til 4 dage mellem hver behandling. Det afhænger også af hvor hurtigt du skal være klar, og om der er en konkurrence i vente. Det forventes at der bookes minimum 4 behandlinger ind efter en akutskade, for at give de mest optimale forhold for helingen.

En fibersprængning, kommer som følge af en overbelastning af en muskel, i en grad hvor at muskelfibre rives over. Det vil som oftest komme som følge af en eksplosiv bevægelse, eller en kraftig opbremsning i bevægelsen. Når det sker vil man mærke et kraftigt smæld i musklen, og der vil ofte komme misfarvninger i huden omkring området, hvor skaden er sket. Det kan komme flere steder i kroppen, men ses primært i benene, men kan også ses i ryg, hofte, arme og bryst.

Normalt vil behandling af den akutte fibersprængning være ro, men med laserbehandling, kan vi speede helingsprocessen kraftigt op. Musklen kan være overrevet fuldt eller delvist, og dette vil have betydning for valg af behandling. Samtidig skal der aflastes i forhold til sport og hverdagsaktiviteter, for at give området ro og tid til at restituere. Ved fibersprængning i læg eller baglår, kan vi også gå ind og aflaste med kiler i skoen. Ved eliteudøvere har vi muligheden for at kunne behandle dagligt med K-laser. Dette vil gøre at return to sport vil gå meget hurtigere end normalt.

Når skaden først er sket, øges risikoen for den næste fibersprængning til over det dobbelte. Er du i tillæg over 23 år, kan du regne med en øget risiko på 40% for hvert år derefter.

Skaden kan opstå på forskellige måder. I de fleste tilfælde sker det i forbindelse med en stor belastning på muskulaturen i forbindelse med sport. Det vil typisk være i læg eller baglår, men overkroppen kan også blive udsat for fibersprængninger. Typisk forekommer det i sport, hvor spændstighed og hurtighed er  primærer faktorer. Det kan være som sprint, spring, tennis, håndbold, løb, fodbold, basketball og volleyball. Men skaden er ikke begrænset hertil.

Alle aktive mennesker har risiko for at få skaden, og den kan opstå både akut, eller grundet manglende restitution. Særligt hvis musklerne er stive og trætte, så vil de ikke være klar til samme hårde belastning som normalt. Når skaden først er sket, så er processen med return to sport en proces som skal tages seriøst. Det er vigtigt at gå 2 skridt tilbage og bygge træningen langsomt op igen. Ellers er risikoen for en ny skade stor. I klinikken kan vi hjælpe dig med et træningsprogram, som får dig tilbage til den sport du elsker.

Genoptræning af en fibersprægning bør fokuserer på smertelindrende øvelser, træning af muskelstyrken samt musklernes evne til hurtig og effektiv kraftudvikling. Alt dette med forsigtig øgning i intensitet og belastning, for at hindre tilbagefald og optimere helingshastigheden. Da skaden er varig, og aldrig vil blive så god som tidligere, er det vigtigt at få målrettet træningen på den resterende del af musklen, så denne bliver i stand til at overtage belastningerne fra de nu ødelagte muskelfibre.

Træningen vil være en blanding af øvelser til hjemmetræning, træning i fitness-center eller i klinikken. Vores mål er at få dig tilbage så hurtigt som muligt, uden at du får den næste fibersprængning.

Klinikken arbejder sammen med Secma Medical omkring undervisning af andre behandlere og terapeuter i forhold til shockwave og laser behandling.

 

level 4 laser sums

Laserbehandling

Vi tilbyder effektiv laserbehandling til akutte og kroniske skader i kroppen, med fokus på at øge din livskvalitet og funktion.

Har du spørgsmål til Klinikken?

Klinikken vender tilbage hurtigst muligt, også i weekenden.