Ømhed i akillessenen

Ømhed eller smerter i achillessenen er en meget almindelig problematik for særligt løbere, men også inden for sportsgrene som atletik, fodbold og håndbold. Dette kan skyldes de mange afsæt og spring, kombineret med en for høj træningsmængde. Dog er det ikke kun i forbindelse med sport, at ens akillessene kan blive øm. Ved mange ensformige belastninger af lægmuskelen, i en kombination med manglende  restitution og styrke i vævet, kan overbelastning af lægmuskulaturen forekomme. Dette kan og i er i mange anledning til smerter i achillessenen.

Smerterne i akillessenen kan komme til udtryk på flere måder. Den kan ligge direkte på akillessenen, omkring hælknoglen eller omkring achillesenen. Hvor smerten kommer til udtryk, afhænger af hvilken bevægelse der udløst belastningen, kombineret med fodens stilling. Fælles for alle problemstillingerne er at det vil medføre smerter, som vi skal have under kontrol. Hertil kan vi i klinikken som supplement til den nødvendige træning, bruge særligt laser og shockwave terapi til at reducere smerteniveauet. Men det vigtigste omkring smerter i akillessenen, er at finde den reelle årsag til problemet.

Du kan booke direkte ind til behandling via vores online system herunder, eller du kan ringe på 4140 0858 for at tale med en behandler omkring din problemstilling, så guider vi dig til den bedste løsning.
Online booking

Behandling af akillessenen med fokuseret shockwave på Amager

Et normalt behandlingsforløb i den subakutte fase af en akilllesseneskade vil kræve 3 til 5 behandlinger, men kan dog variere en del. Ved mere kroniske problemstillinger kan det forventes at skulle have mellem 8 til 12 behandlinger eller mere, dette kan eksempelvis være ved forkalkninger af selve senen. Det afhænger af hver enkelt situation, men de fleste vil mærke forbedringer allerede efter er par behandlinger. En behandling varer 20-30 minutter og kan kombineres med andre teknikker fra klinikkens værktøjskasse. Efter shockwave behandling, kan man forvente at mærke en smertelindring og øget mobilitet og funktion. Hele vejen igennem shockwave behandling følger vi op med ultralydsscanning, for at at kunne justere behandlingen og intensiteten. Behandling med shockwave af en akillessene er dog kun en del af behandlingen, den vigtigste del er hele genoptræningsprocessen.

Fokuseret shockwave behandling hjælper med at øge den proinflammatoriske proces og stimulerer dannelsen af collagene fibre, som sidder i senevævet. Disse faktorer er alle med til at fremskynde den naturlige helingsproces.

Fokuseret shockwave er effektivt blandt andet på grund af intensiteten i chokbølgen, og fordi energien fra bølgen kan lægges netop dér, hvor skaden er. Selve behandlingen foregår ved, at der smøres en gel på huden i det ønskede område, og det behandles efter forudbestemte forløb. Behandlingen føles som stikken og prikken eller lettere smerte. Der findes en stor række studier med forskellige protokoller og fremgangsmåder i forhold til intensiteten, men det justeres altid efter din smertetærskel, for at få den størst mulige effekt. Vi vil i de fleste tilfælde også supplere shockwave behandlingen med laserterapi med en K-laser, for at øge cirkulationen i området, samt cellernes stofskifte.
Online booking

Undersøgelse af akillessenen

Smerterne i akillessenen kan komme til udtryk på flere måder. Den kan ligge direkte på akillessenen, omkring hælknoglen eller omkring achillesenen. Hvor smerten kommer til udtryk, afhænger af hvilken bevægelse der udløst belastningen, kombineret med fodens stilling. Fælles for alle problemstillingerne er at det vil medføre smerter, som vi skal have under kontrol. Hertil kan vi i klinikken som supplement til den nødvendige træning, bruge særligt laser og shockwave terapi til at reducere smerteniveauet. Men det vigtigste omkring smerter i akillessenen, er at finde den reelle årsag til problemet.

Oftes kan pause give anledning til at smerterne forsvinder, men det fjerner dog kun sjældent årsagen til problemet. Hvis du skal have bugt med din skade, så bør hele kroppen tjekkes. Smerterne og irritationen i  akillessenen kan ofte være et tegn på, at du bevæger dig forkert, hen over et eller flere led. Derfor bør årsagen til det klarlægges og behandles, før du kan træne videre. Det er ikke en tilstand man blot kan løbe væk. Hvis du vælger at ignorer de smerter og symptomer som kroppen sender, så kan det blive til en kronisk skade. I værste fald kan det vare op til 9-12 måneder før vævet heler op, og bliver klar til belastning igen, og det endda ved korrekt behandling og træning.

Da der er flere forskellige typer af diagnoser til akillessenesmerter, så bruger vi en række kliniske test for at afklare problemstillingen. Samtidig supplerer vi altid de kliniske undersøgelse med en ultralydsscanning. På den måde kan vi sikre at vi får iværksat det korrekte behandlingsforløb. På ultralydsscaningen kan vi se hvilke strukturer der præcist er ramt. Er der tale om inflammation i eller omkring senen, er det hævelse eller hævelse med blødning ind i senen eller er det relateret til selve fæstet på hælknoglen.

Forkalkninger i akillessenen

Herudover er der en meget overset problemstilling, i kraft af forkalkninger i senevævet. Dette ses hyppigst omkring hælknoglen og kan med tiden føles som en bule på hælen. Dette kan give gener ved fortøj hvor der er en høj hælkappe. Derfor bruger vi altid ultralydsscanning til at kunne be- og afkræfte forskellige diagnoser. Når vi har stillet diagnosen kan vi iværksætte behandling med træningsøvelser, samt shockwave og laserterapi hvis dette er nødvendigt, for at speede helingsprocesserne op eller nedbryde forkalkninger.

Genoptræning af akillessenen

Når vi har fået stillet den rette diagnose og iværksat behandling, så starter genoptræningen naturligt sideløbende. Her vil vi iværksætte forskellige former for træningøvelser, som gradvist øges i belastning og intensitet. Her følges du til dørs af klinikkens fysioterapeuter, da akillessenen  er svækket og kræver den rette styring af intensitet, så du ikke får et tilbagefald. Øvelserne kan variere fra nogle du kan udfører der hjemme, til tung styrketræning i et fitness center eller i klinikken. Ved alle former for seneskader er optimal loading og belastning altafgørende for et succesfuldt forløb. Denne periode kan tage op imod 9 til 12 måneder, hvor du træner selv og sammen med os.

 

Skriv til mig

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg vender tilbage til dig snarest!

Kontakt

Har du spørgsmål? Så udfyld nedenstående formular, og jeg kontakter dig hurtigst muligt!